Dis van der Put, coördinator van onze werkgroep Uilenbescherming, heeft in theater de Speeldoos in Vught de oorkonde ‘Uilenbeschermer van het jaar’ uitgereikt gekregen door Joseph Vos, voorzitter van het Brabants Landschap. De uitreiking vond op 11 mei 2022 plaats tijdens de provinciale jaaravond uilenbescherming.
Dis ontving de oorkonde vanwege zijn aanstekelijk enthousiasme en hoe hij nieuwe én jonge vrijwilligers aan zijn groep weet te binden. Hij staat geregeld op streekmarkten om het uilenwerk te promoten en neemt enthousiaste mensen mee op een rondje uilenwerk.
Brabants Landschap coördineert sinds 2003 de uilenbescherming in onze provincie die hoofzakelijk in handen is van vrijwilliggers. Het begon met ongeveer twintig groepen en nu zijn het er meer dan tachtig, samen inmiddels vijfhonderd vrijwilligers. Vrijwilligers die elkaar opzoeken, kennis uitwisselen, en samen projecten uitvoeren.
‘Dat heeft geleid tot een spectaculair herstel van de kerkuil en later ook de steenuil in Brabant, die twintig jaar geleden beide diep in de gevarenzone zaten. Een geweldig voorbeeld van de impact van vrijwilligerswerk in het natuurbeheer! Iets om heel trots op te zijn’, aldus Joris Hogenboom, directeur van Brabants Landschap in het jaarverslag 2021 over de uilenbescherming.
Jaarverslag
In dat jaarverslag is ook een aantal pagina’s gewijd aan Dis van der Put en andere vrijwilligers in Hilvarenbeek. Enkele citaten uit het jaarverslag:
Dis van der Put is coördinator en het kloppend hart van de uilenwerkgroep Hilvarenbeek. Hij zorgt dat alle gegevens terecht komen bij Brabants Landschap, regelt de benodigde materialen en organiseert vergaderingen voor de lokale uilenbeschermers. Dis krijgt vooral vaak verzoeken van kinderen, die graag een keer mee willen met de uilenwerkgroep. Deze aanvragen krijgt hij bijvoorbeeld via gastgevers, voorbijgangers die hem aan het werk zien of via de lokale natuurvereniging.
Dis staat er altijd voor open om deze (groot)ouders met kinderen mee op pad te nemen. Het liefst laat hij dan de leukste kanten van het werk zien, zoals het ringen van jonge uiltjes en de meest succesvolle kasten. “Ik laat een nieuweling niet meteen een stoffige kerkuilenkast schoonmaken. Dat is geen leuke eerste ervaring”, vertelt Dis.
Hij vindt het leuk om zijn enthousiasme te delen met iedereen en ziet het meteen als een persoon ook enthousiast is. ‘Mensen die na een tijdje nog steeds enthousiast zijn over het uilenwerk, zijn van harte welkom om ons te helpen’, zegt hij. ‘Jongere kinderen vinden het altijd leuk om met dieren te werken.’
Maar om echt lid te worden van de uilenwerkgroep, moeten jongeren bij voorkeur wel 15 jaar of ouder zijn. Dis: ‘Dan zijn je interesses vaak wat verder ontwikkeld. En welke uilenwerkgroep wil nu geen jongere in de groep, die snel de boom in klimt en helpt met het sjouwen van de ladder? Eerlijk is eerlijk, als oudere persoon klim je toch niet meer zo snel de ladder op als iemand van 15 jaar oud.’
Dis van der Put is het tweede lid van de VNMH die deze eer te beurt valt. Peer Busink werd in 2018 uitgeroepen tot Brabantse uilenbeschermer van het jaar.
Lees hier het jaarverslag 2021 van de uilenbescherming in Brabant
Lees hier over uilenbeschermer van het jaar 2018 Peer Busink