Rapport na rapport laat zien: de biodiversiteit in ons land staat onder grote druk. Het actuele vraagstuk van de stikstofproblematiek is een van de oorzaken van de teloorgang van onze verscheidenheid van de natuur. Op vrijdag 23 september 2022 legt Marc Siepman in Elckerlyc in een lezing uit waarom het zo belangrijk is dat we de biodiversiteit versterken.
Die lezing is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) en het B-team (Biodiversiteitsteam) Hilvarenbeek. Marc Siepman is een begenadigd spreker op het gebied van bodem, biodiversiteit, economie en systeemdenken. Hij zet zich op allerlei fronten belangeloos in voor een leefbare en gezondere planeet. Hij schrijft artikelen, blogs en columns, vertaalt boeken (waaronder het bodemvoedselweb) en geeft cursussen, workshops en lezingen.
Corona
De lezing van Siepman stond aanvankelijk gepland voor november 2021, maar kon toen vanwege corona niet doorgaan. Maar het onderwerp is actueler dan ooit en VNMH en het B-team zullen zich er ook het komende jaar voor blijven inzetten.
Siepman besloot enkele jaren geleden het roer radicaal om te gooien. Hij zegde zijn baan vaarwel om zich helemaal te kunnen storten op de bedreiging van de biodiversiteit, én de mogelijkheden om het tij te keren. Daar kunnen wij burgers aan bijdragen.
Siepmans inkomsten bestaan uit giften van mensen die sympathiseren met zijn ideeën.
Nederland doet het slecht
Het programma Vroege Vogels van BNN/VARA schreef er in oktober 2021 dit over, naar aanleiding van een VN-top over biodiversiteit.
“Ook in Nederland gaat het niet goed met de biodiversiteit. Sterker nog, nergens in Europa gaat het zo slecht als hier. Op dit moment is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Veel bijen- en vlindersoorten zijn extreem bedreigd en zelfs onze nationale vogel de grutto dreigt te verdwijnen uit Nederland.”
“Onlangs heeft een groep wetenschappers, in opdracht van het ministerie van LNV, een rapport gepresenteerd dat moet zorgen dat Nederland uit dit 'natuurdal' komt. Het rapport met als titel 'Op weg naar een Basiskwaliteit Natuur' laat zien met welke voorwaarden je de biodiversiteit in ons land kunt opkrikken.”
De achteruitgang van de biodiversiteit is dus een proces dat al lang aan de gang is. De publiciste Renate Rubinstein waarschuwde daar eind jaren zestig voor – meer dan een halve eeuw geleden!
Wanneer: vrijdag 23 september, start 19.30 uur tot 21.30 uur
Locatie: Cultuur Centrum Elckerlyc, Achter 't Raadhuis 2, 5081 BA Hilvarenbeek, route
Entree is gratis maar bestel wel vooraf hier je tickets
Donaties zijn welkom!
Meer info: Quirijne de Kok,
Lees hier meer over Marc Siepman
Lees op de site van het Planbureau voor de Leefomgeving meer over biodiversiteit.
Foto Marc Siepman door Saskia op de Weegh