VNMH logo

Werkzaamheden op heidegebied Nestven tijdens de Nationale Natuurwerkdag 2022
Werkzaamheden op heidegebied Nestven tijdens de Nationale Natuurwerkdag 2022
Zaterdag 4 november worden er duizenden berkjes en dennetjes verwijderd op de heidevelden bij het Groot Ven en het Nestven in Hilvarenbeek. Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Landelijke Natuurwerkdag. Help jij ook mee om het heidelandschap te laten voortbestaan?

De natuur staat niet stil en als in een heidegebied geen beheer wordt toegepast, ontstaat er van lieverlee weer een bos. Vroeger hielden de schapen de hei ’schoon’, nu zijn het vrijwilligers die dat moeten doen. Een heidelandschap is feitelijk een ’cultuurlandschap’, dat vele eeuwen door beheer is blijven bestaan. Specifieke dier- en plantensoorten passen zich aan dit soort landschap aan. Het is daarom belangrijk om het heidelandschap te laten voortbestaan.Groot Ven

09.00 tot 15.00 uur

Het Groot Ven, onderdeel van natuurgebied Rovertsche Heide, wordt beheerd door het Brabants Landschap. Scouting Hilvarenbeek, Gilde Sint Joris én NatuurAvontuur, de jeugdwerkgroep van de Vereniging Natuur en Milieu e.o. (VNMH), hebben de afgelopen jaren veel werkzaamheden verricht in de omgeving van het ven. Zo is o.a. het Speelbos Roovertse Bergen gecreëerd.

Deze samenwerking zet zich voort. De drie verenigingen gaan samen met vrijwilligers, die zich aanmelden, de berkjes en dennetjes in het nabijgelegen heidegebied te lijf. MeerbomenNu, een organisatie die goede zaailingen (jonge boompjes) verzamelt en ze daarna uitplant op meer gewenste plekken in Brabant, is ook aanwezig.

Nestven

10.00 tot 16.00 uur

In de gemeentebossen van Hilvarenbeek aan de Goirlesedijk ligt naast het Nestven een ca 5 ha groot heidegebied, het laatste restant van wat eens de grote Breeheesche Heide was. Het is het enige heidegebied dat eigendom is van de gemeente Hilvarenbeek. De VNMH-Natuurwerkgroep heeft dit heidegebied in overleg met de gemeente geadopteerd als een van haar projecten, die de werkgroep binnen de gemeente onderhoudt

De heide was door menshoge boomopslag grotendeels weggeconcurreerd. Door consequent de boomopslag weg te halen, is het heideterrein geleidelijk aan weer in ere hersteld. Dit succes is mede tot stand gekomen door Scouting Hilvarenbeek en NatuurAvontuur en andere vrijwilligers, die zich hier in de twee voorgaande jaren tijdens de Nationale Natuurwerkdag voor hebben ingezet. Maar opnieuw doemen duizenden nieuwe berkjes en dennetjes op die weggehaald moeten worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Oudere vrijwilligers steken met een schop de dennen en berken los, kinderen rapen deze op en gooien ze op hopen. Graag dus een (scherpe) schop meebrengen en werkhandschoenen voorkomen pijnlijke handen. Er wordt gezorgd voor een soepje of iets anders, wellicht toch even aan een lunchpakketje denken als je wat langer blijft werken.

Aanmelden

Volwassenen en kinderen (alleen onder begeleiding!) zijn welkom.

Groot Ven: www.natuurwerkdag.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bereikbaar via Klein Loo en Roovertsedijk. Passeer de slagboom bij het ven, loop voorbij de blauwe bank en volg het pad. Kom bij voorkeur op de fiets, er is weinig parkeergelegenheid.

Nestven: www.natuurwerkdag.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Route: Goirlesedijk richting Goirle rijden, bij zijstraat Nestven links afslaan, doorrijden tot een kruispunt van zandwegen (voorbij het ven), daar rechtsaf slaan, na ca. 200 meter ontmoetingsplaats