Johan Mees is ecoloog en adviseur Natuurbescherming en faunabeheer bij de Provincie Noord-Brabant. Ook is hij secretaris van de Brabantse Wolvencommissie. Mees heeft ervan met onderzoek naar wolven in binnen- en buitenland en is een natuurkenner pur-sang.
Vanuit Duitsland en Frankrijk komen wolven naar Nederland, op zoek naar nieuw leefgebied. En met succes, er hebben zich al meerdere roedels gevestigd op de Veluwe. Maar ook in Brabant op de Strabrechtse heide is al jaren een wolf gevestigd. Daarnaast bezoeken zwervende wolven zo nu en dan Brabant. Als toppredator is de wolf waardevol voor een volledig en goed functionerend ecosysteem. Hij heeft een positieve invloed op natuur, landschap en biodiversiteit. Maar er is ook een andere kant. De wolf kan schade en overlast veroorzaken o.a. aan landbouwdieren in het gebied. Dit zorgt voor onrust en onzekerheid bij dierhouders.
Johan Mees zal in zijn lezing ingaan op de levenswijze, ecologie en actuele verspreiding van de wolf. Maar Mees zal ook meer maatschappelijke vraagstukken aanbod laten komen zoals; Is er wel plek voor de wolf in ons drukke Brabant? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hebben we iets te vrezen van dit prachtige dier en is het de voorbode voor meer wolven? Wie helpt de landbouw en schapenhouders met het voorkomen van schade en wat is de rol van overheid daarbij? De wolf is een veel omvattend en actueel onderwerp. Tijdens deze boeiende avond worden veel vragen beantwoord.
De lezing wordt gehouden op donderdag 9 november bij de Flierefluiter in Hilvarenbeek, Groot Loo 8 en begint om 20.00 uur.