VNMH logo Natuuravontuur

Thema: libellen en vlinders

Woensdag 26 juli zijn sommigen NatuurAvonturiers al op vakantie. Lekker genieten na een jaar hard werken op school. Voor de thuisblijvers gaan we kennismaken met vlinders en libellen.
Na een stukje scholing over deze mooie gevleugelde insecten gaan we in het veld op zoek, en bedenken we mooie namen bij deze mooie dieren.

Tot de libellen behoren twee groepen: de echte libellen en de juffers. Beide groepen zijn middelgrote tot grote insecten die meestal goed te herkennen zijn aan hun lange achterlijf en de brede vleugels waarmee ze behendig kunnen vliegen. Libellen hebben opvallende ogen die een groot deel van de kop vormen. Het lichaam is bij verschillende soorten bont gekleurd.

Vlinders kunnen dagactief, schemeractief of nachtactief zijn en zijn hier vaak aan te herkennen. Vroeger werden de vlinders zelfs ingedeeld in twee groepen: de dagvlinders en de nachtvlinders.

Dagactieve vlinders hebben dunne voelsprieten met een verdikt, knopvormig uiteinde. Dagvlinders vouwen hun vleugels recht boven het lichaam. De vier vleugels kunnen onafhankelijk van elkaar bewogen worden, wat leidt tot een elegantere vlucht. Dagvlinders hebben over het algemeen felle kleuren.

Nachtactieve vlinders hebben verschillende vormen voelsprieten: veervormig, borstelig enz. Ze hebben een verbinding tussen de voor- en achtervleugels waardoor deze niet onafhankelijk van elkaar kunnen worden bewogen en vouwen hun vleugels in rust als dakpannetjes boven het lichaam of vlak uitgespreid. Nachtactieve vlinders hebben over het algemeen camouflagekleuren, omdat ze zich gedurende de dag verstoppen.

  • NatuurAvontuur, van 6 tot 14 jaar, is op de laatste woensdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur
  • Laat even horen of je komt, uiterlijk maandag 24 juli 2023 via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Aanmelden betekent toestemming verlenen voor publiceren foto’s
  • Lekkernijen en snoep zijn niet welkom
  • Geen jeugdlid en toch interesse? Meld dan dat je komt snuffelen
  • Nieuwe leden voor NatuurAvontuur, bedoeld voor kinderen van 6 tot 14 jaar, kunnen zich aanmelden via dit Aanmeldformulier en via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    De jaarcontributie bedraagt € 10,-