VNMH logo Natuuravontuur

Over bloemetjes en bijtjes

Woensdag 31 juli zijn sommige NatuurAvonturiers op vakantie. Lekker genieten na een jaar hard werken op school. Voor de thuisblijvers gaan we op vliegende insecten safari, met alle kleine diertjes die vliegen, zoals vlinders en libellen. Het boekje vlinders van de Nationale Postcodeloterij kan studiemateriaal zijn. Na een stukje scholing over deze mooie gevleugelde insecten gaan we in het veld op zoek, en bedenken we mooie namen bij deze mooie dieren.

Tot de libellen behoren twee groepen: de echte libellen en de juffers. Beide groepen zijn middelgrote tot grote insecten die meestal goed te herkennen zijn aan hun lange achterlijf en de brede vleugels waarmee ze behendig kunnen vliegen. Libellen hebben opvallende facetogen die een groot deel van de kop vormen. Het lichaam is bij verschillende soorten bont gekleurd.

Vlinders kunnen dagactief, schemeractief of nachtactief zijn en zijn hier vaak aan te herkennen. Vroeger werden de vlinders zelfs ingedeeld in twee groepen; de dagvlinders en de nachtvlinders.

Dagactieve vlinders hebben dunne voelsprieten met een verdikt, knopvormig uiteinde. Dagvlinders vouwen hun vleugels recht boven het lichaam. De vier vleugels kunnen onafhankelijk van elkaar bewogen worden, wat leidt tot een elegantere vlucht. Dagvlinders hebben over het algemeen felle kleuren.

Nachtactieve vlinders hebben verschillende vormen voelsprieten: veervormig, borstelig, enz. Ze hebben een verbinding tussen de voor- en achtervleugels waardoor deze niet onafhankelijk van elkaar kunnen worden bewogen en vouwen hun vleugels in rust als dakpannetjes boven het lichaam of vlak uitgespreid. Nachtactieve vlinders hebben over het algemeen camouflagekleuren, omdat ze zich gedurende de dag verstoppen.

En verder vliegt er nog veel meer. Wat zullen we allemaal tegenkomen!

NatuurAvontuur, van 6 tot 14 jaar, is meestal op de laatste woensdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur  bij het VNMH honk, Moleneind 6 te Baarschot