VNMH logo Natuuravontuur

Op het prachtige Haghorste platteland waren de NatuurAvonturiers op bezoek bij melkveebedrijf De Beerse Hoek. Boerin Karin Gosens en haar zoon Finn wisten ons veel te vertellen over hun melkveebedrijf. Na wat klussen te hebben afgerond, vond ook boer Jos tijd voor veel belangstellende vragen. Na een inleiding prikkelde Karin de NatuurAvonturiers door een zoekkaart naar het leven op de boerderij.

Naast het vee is er veel te zien: wormen, mussen, spreeuwen … kijk maar eens goed rond over de weilanden en in de stallen. Graag aankruisen wat je ziet. De jongste kalfjes kregen het eerste bezoek. De dapperste jeugdleden lieten de kalfjes zuigen aan de hand en jawel, de kalfjes bleken in de bovenkaak geen tanden te hebben.
Konijnen van het ras Vlaamse Reus bleken reusachtig. Natuurlijk even aaien. Ook een fraaie kip liet zich zien. Daarna de grotere kalveren en een heuse stier. Da's nog eens een grote jongen. De kalveren werden gevoerd met brokken, gevolgd door een vraagspel. Uit een aantal emmers met voer moest gezocht worden wat de koeien en kalveren eten. Niet alleen gras, maar een menu vol varianten. Het is voor een koe heerlijk toeven op deze boerderij, altijd iets lekkers te smullen. En hoeveel water drinkt een koe per dag? (200 liter). Ook nog op bezoek bij de koeien en de melkstal. Zo’n koe is ook flink groot. Hoeveel melk geeft een koe per dag? (ca 31 liter) en kan boer Jos wel op vakantie (neen), of moet hij het hele jaar door werken (ja). Twee keer per dag alle koeien melken is ook een flinke klus. Tot slot nog melk proeven van deze boerderij, en door schudden van melk eigen boter maken. De boter smaakte heerlijk.